Ambaixadors

EXPERIMENTA
UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

La Fira-Concurs Experimenta és una iniciativa STEM que, des dels seus inicis en 2005, pretén incentivar i millorar l’experimentació en l’educació secundària i la divulgació científica, reforçant les relaciones universitat-secundària i la connexió de la ciència amb el món que ens envolta.

Grups estudiants d’educació secundària (ESO, FP, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà) desenvolupen projectes experimentals amb ajuda del seu professorat i els exposen i expliquen al públic en una jornada festiva en el Museu de les Ciències de València. En paral·lel es desenvolupa el taller Fisicalandia, on xiquetes i xiquets aprenen ciència a través de manualitats i muntatges senzills.

Es poden presentar treballs experimentals de qualsevol tema de ciència i tecnologia, sempre que es pose de manifest, a nivell qualitatiu i/o quantitatiu, algun principi físic o la seua aplicació pràctica.

Experimenta està organitzada per la Facultat de Física de la Universitat de València en col·laboració amb diferents entitats, entre elles, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICIN) mitjançant un projecte competitiu.

DATA D’INSCRIPCIÓ: Ampliada fins al 5 de febrer de 2024
DATA DE CELEBRACIÓ DE LA FIRA: 21 d’abril de 2024

CAMPUS PRAKTIKUM
UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA

Campus Praktikum està dirigit a estudiants de 1r de batxillerat i de cicles formatius de grau superior amb un expedient acadèmic global d’excel·lent

La participació en este Campus representa un premi als estudiants que han destacat pel seu expedient i trajectòria acadèmica durant el curs acadèmic, així com un reconeixement al seu esforç.

En Campus Praktikum els estudiants poden desenvolupar les seues vocacions disfrutant d’un programa d’activitats amb professors universitaris. La participació de l’alumnat és gratuïta.

A través d’este campus es vol oferir a l’estudiant l’oportunitat de conéixer de primera mà i experimentar en els diferents tallers i activitats que es realitzen en l’àmbit de diverses titulacions oferides per la Universtita Politècnica de València (UPV), de manera que els puga ser útil i clarificador per a la posterior elecció dels seus estudis superiors universitaris.

Així mateix, durant la setmana de permanència de l’estudiant en la UPV es combina el desenvolupament d’aquest programa amb activitats esportives, lúdiques i visites organitzades a diferents laboratoris i serveis amb la finalitat que coneguen les instal·lacions. D’igual manera, s’organitzen activitats per a afavorir l’intercanvi d’experiències entre els alumnes participants en els diferents projectes.

El programa es desenvolupa als campus de la UPV a València, Gandia i Alcoi.

VINE A FER PRÀCTIQUES A LA UNIVERSITAT
UNIVERSITAT D’ALACANT

Este programa naix amb la voluntat de possibilitar als estudiants de 4t de l’ESO i batxillerat la realització de pràctiques en els laboratoris de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant al llarg del mes de gener de cada any.

Els seus objectius són contribuir a la difusió de les ciències entre els estudiants de batxillerat i últim curs de l’ESO, i establir una nova via de contacte per a facilitar el coneixement i enriquiment comú entre la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant i els centres d’educació secundària del seu entorn.

Els centres de la província d’Alacant que impartisquen estudis de secundària i batxillerat reben un email anualment, el mes d’octubre, informant sobre l’obertura del termini d’inscripció i l’oferta de pràctiques. En el correu s’inclou l’enllaç a la web amb les bases del programa, el formulari d’inscripció i el calendari de tramitació. En la pàgina web també s’actualitza informació sobre el llistat de pràctiques específiques que s’ofereixen cada any, l’adjudicació provisional i els horaris de cada activitat inclosa en el programa (acte de benvinguda i realització de pràctiques incloses).

Inscripció a l’activitat: durant els mesos d’octubre-novembre
Realització de l’activitat: durant el mes de gener

ENTITATS COL·LABORADORES:

FIRUJICIÈNCIA
UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ

FIRUJICIÈNCIA és la fira de la ciència de la Universitat Jaume I, on estudiantat de tots els nivells preuniversitaris (des d’infantil a batxillerat), universitaris (de grau a màster), i personal investigador (en formació i sènior) realitza tallers i demostracions de ciència per a tot el públic assistent. És una atractiva oportunitat de divulgació a tot el públic assistent, amb un focus molt important en estudiantat d’infantil, primària i secundària.

Inscripció per a participar: fins al 9 de gener de 2024
Termini d’inscripció com a visitants: obert fins que es cobrisquen les places disponibles.
L’activitat tindrà lloc el 21 de març de 2024 de 10 h a 13 h, al pavelló poliesportiu de la Universitat Jaume I

MUDIC
UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ DE ELCHE

El Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana convida a descobrir la ciència a través de les diferents activitats que es posen en marxa al llarg de l’any.

La divulgació i la ciència són la passió d’un equip multidisciplinari que treballa diàriament per aconseguir que xiquets, joves i adults descobrisquen les meravelles del món a través de la ciència.

SWICEU
UNIVERSIDAD CEU CARDENAL HERRERA

L’equip SWICEU, format per alumnes i professors de la Universitat CEU Cardenal Herrera, investiga i consciència davant un repte de salut global: el desenvolupament de nous antibiòtics i la conscienciació sobre el seu bon ús per a frenar l’alarmant augment de les resistències bacterianes. En la cerca de nous antibiòtics, aquesta increïble iniciativa, col·labora amb alumnes de col·legis valencians amb la finalitat d’acostar-los la cultura científica i la investigació biomèdica, i així fomentar la seua vocació investigadora. SWICEU es troba dins de la xarxa internacional Tiny Earth i la xarxa Small World Initiative, en la qual participen universitats de més de 20 països. A Espanya i Portugal les universitats participants formen la xarxa Micromón.

UCV – EU-CONEXUS
UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALENCIA “SAN VICENTE MÁRTIR”

EU-CONEXUS, la Universidad Europea para la Sostenibilidad Costera Urbana Inteligente, engloba nueve universidades europeas con el objetivo de implementar un nuevo tipo de colaboración entre las mismas. La Universidad Católica de Valencia (UCV), campus en Valencia de EU-CONEXUS, tiene como objetivo la sensibilización de la sociedad en nuestra región en temas de sostenibilidad. Para ello, fomenta la investigación conjunta y organiza talleres para estudiantes de secundaria y un concurso anual internacional: “Think Smart, Create Green”. En las dos primeras ediciones de este concurso, participaron 100 estudiantes de secundaria de la Comunitat Valenciana. Bajo el lema “¡Toma hoy decisiones inteligentes para un mañana sostenible!” los jóvenes participantes plantearon soluciones creativas para influir en el desarrollo y planificación medioambiental de las ciudades, entorno inmediato en el que viven.

PROJECTE MEITNER. RECORDANT A LISE MEITNER
INSTITUT DE FÍSICA CORPUSCULAR, CENTRE MIXT CSIC-UV (IFIC, CSIC-UV)

Recordant a Lise Meitner és un projecte impulsat per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) del CSIC i la Universitat de València. Amb ell, el IFIC pretén recuperar i revaloritzar la contribució de les grans pioneres de la Física Nuclear i de Partícules a través de la figura de Lise Meitner.

Una obra de teatre, unes jornades de ciència i gènere, un concurs de ciència i art per a alumnes matriculats en secundària i cicles formatius, tallers, programes de mentoratge, vídeos en xarxes socials i molt material didàctic per a donar visibilitat a les dones en ciència, acostant científiques del passat i del present en Física Nuclear i de Partícules a tots els públics. I tot amb la finalitat de promoure la igualtat social i la cultura científica, fomentar vocacions científiques i posar de manifest les barreres legals, culturals, històriques i socials a les quals les dones científiques s’han enfrontat al llarg de la història.

Abrir chat
Hola
¿En qué podemos ayudarte?