Color, diversió i ciència per a descobrir la formació pràctica i científica de la Universitat d’Alacant

Més de 1.200 estudiants de 4t de l’ESO i batxillerat de tota la província d’Alacant participen durant el mes de gener en una nova edició del programa ‘Vine a fer pràctiques a la Universitat’

Estudiants de centres de Santa Pola, Elx, Sant Vicent del Raspeig i Alacant durant la realització de pràctiques sobre Òptica i Optometria; Química Analítica, Nutrició i Bromatologia; Bioquímica; Química Inorgànica i Química Orgànica.  Fotos: Roberto Ruiz (UA).

GALERIA D’IMATGES

Alacant. Dimecres, 17 de gener de 2024

Amb color, diversió i molta ciència, alumnat de 4t de l’ESO i batxillerat participa un any més en el programa «Vine a fer pràctiques a la Universitat». Aquesta activitat dona l’oportunitat a més d’un miler de joves a ficar-se en els laboratoris de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant (UA) per a conèixer de prop la formació pràctica i científica que s’aborda en titulacions com a Biologia, Ciències del Mar, Física, Gastronomia i Arts Culinàries, Geologia, Matemàtiques, Química i Òptica i Optometria.

En aquesta edició de 2024, que s’estendrà fins al 26 de gener, 1.200 estudiants de gairebé 55 centres de municipis com Albatera, Alacant, Almoradí, Banyeres de Mariola, Benidorm, Biar, Calp, Crevillent, Dénia, el Campello, Elx, Elda, Ibi, la Nucia, Montfort, Mutxamel, el Pinós, Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan d’Alacant, Santa Pola, la Vila Joiosa, Villena i Xixona, recorren els laboratoris i les aules de la Facultat de Ciències per a fer alguna de les 22 pràctiques guiades per personal docent i investigador de la UA.

«Vine a fer pràctiques a la Universitat», que va nàixer l’any 2011, és un dels programes de divulgació científica més consolidat de la Universitat d’Alacant. Els participants coincideixen cada edició a destacar que aquesta activitat és una experiència excel·lent per a il·lustrar conceptes que s’expliquen cada dia a classe, per a conèixer més de prop la Universitat i per a poder treballar en instal·lacions i dotacions científiques a les quals els estudiants no tenen accés en els seus centres.

En aquest sentit, la professora de Física i Química de l’IES Nit de l’Albà d’Elx, Mónica Rufete, que ha participat en diverses pràctiques juntament amb un grup d’estudiants de 2n de batxillerat, assenyala que «aquest programa impulsa la motivació de l’alumnat i els ajuda comprendre que el que expliquem a l’aula té una utilitat pràctica i real». El professor de Física i Química Marc Ferrer, de l’IES Santa Pola, apunta que poder treballar en un laboratori tan complet «els pot ajudar a decantar-se per una carrera de la branca de ciències i ajuda a promocionar les vocacions científiques». Per part seua, la professora de Biologia Elena Morales, de l’IES Verge del Remei, assegura que per als joves és una experiència «meravellosa» perquè en els centres moltes vegades no poden arribar a fer pràctiques d’aquest nivell i poder eixir de l’institut i acostar-se a la Universitat «els enriqueix moltíssim i és un record que tenen molt present».

Novetats

Com a novetat, enguany la Facultat de Ciències ha oferit quatre noves pràctiques sobre la influència del PH i l’aplicació de la calor en el color, cuina molecular, maneig del microscopi òptic compost i obtenció i visualització de cèl·lules vegetals i animals. Aquestes sessions s’uneixen a altres pràctiques d’una gran acceptació pels centres participants relacionades amb l’aïllament de DNA, electroforesi en gel, identificació taxonòmica d’algues de la costa d’Alacant, control biològic de plagues, determinació de l’acceleració de la gravetat, la llei d’Ohm, tècniques de cultiu en microbiologia i introducció a la microbiologia molecular i ambiental, òptica geomètrica i fonaments de la salut visual, processos químics en els focs d’artificials, cromatografia, electròlisi de l’aigua, destil·lació d’oli essencial i determinació de vitamina C en cítrics, obtenció de manganès per a luminotèrmia , síntesis de iodur de plom, síntesis del paracetamol i extracció de productes naturals.

El programa «Vine a fer pràctiques a la Universitat» de la Facultat de Ciències, compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació i el Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la Universitat d’Alacant, a través d’UA Divulga– Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I).

GALERIA D’IMATGES

Imatges: Estudiants de centres de Santa Pola, Elx, Sant Vicent del Raspeig i Alacant durant la realització de pràctiques sobre Òptica i Optometria; Química Analítica, Nutrició i Bromatologia; Bioquímica; Química Inorgànica i Química Orgànica. Fotos: Roberto Ruiz (UA).

Abrir chat
Hola
¿En qué podemos ayudarte?